Askeri hastanelerle ilgili kritik çalışma! Tekrar açılması gündemde

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından askeri hastaneler kapatılmıştı. Aradan geçen sürede ortaya çıkan sıkıntılar belirlenerek yeni yol haritası oluşturuldu. Önümüzdeki günlerde askeri hastaneler için bazı adımların atılması bekleniyor.

Türkiye’nin askeri sağlıkla ilgili sistemine neşter vuruluyor. Bu alanda yaşanan sorunlar tek tek tespit edildi ve bazı hastanelerde hibrit modele geçilmesi konusunda önümüzdeki süreçte önemli adımlar atılacak.

Askeri sağlık sisteminde yaşanan sorunları ve geliştirilen çözümleri özetlemek gerekirse;

1- Askeri doktorların doğu-batı-kuzey-güney sirkülasyonunda sorunlar yaşanıyor. Çoğu zaman şark hizmeti biten askeri tabipleri batıda atayacak yer bulunamıyor. Önümüzdeki süreçte Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelere atama yolu açılacak.

2- Asker hastaneleri ile günlük hasta kabul eden hastanelerin ortak bir yönetimle idare edilmeleri üzerinde çalışılıyor.

3- Askeri öğrenciler önünü göremiyor. Uzman olabilecekler mi? Bu konuda belirsizlik yaşanıyor. Bu nedenle gençler askeri hekimliği tercih etmek istemiyor.

4- Kapatılmadan önce Gülhane Askeri Tıp Akademileri’nde okuyan öğrenciler 4’üncü sınıfa kadar tazminat ödeyerek ayrılabiliyorlardı. Şimdi ise öğrenciler buldukları hukuki açıkla 6’ncı sınıftan sonra da ayrılabiliyorlar. Bu şekilde bu öğrencilere yapılan büyük eğitim yatırımı boşa çıkmış oluyor. Öğrenciler son sene Sağlık Bakanlığı’na geçiyor ve sivil hastanelere atanarak sivil olarak görev yapıyor.

5- Öğrenciler tazminatı ödemeyi göze alsa da sistemde önemli açıklar ortaya çıkıyor. Çünkü her yıl 120 civarında askeri hekim yetiştiriliyor. Bunların 100’ünün sisteme girmesi yetiyor ancak ayrılmalar nedeniyle sayı, ihtiyacın altına düşebiliyor. Geçen yıl sadece 30 müracaat oldu. TSK’nın ihtiyacı için planlayıcıların önlerini görmeleri gerekiyor.

6- Askeri hekimleri Sağlık Bilimleri Üniversitesi yetiştiriyor ancak Hastaneler Sağlık Bakanlığı’nın bünyesinde olduğu için öğrencilerin stajlarında ve tecrübe kazanmalarında sorunlar yaşanıyor. Eskiden askeri hastaneler Milli Savunma Bakanlığı yönetimindeydi.

7- Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Milli Savunma Bakanlığı’na, “Hangi sınıfta hekim ihtiyacınız varsa; kara-deniz-hava, bunları yetiştiririm ancak askeri eğitim kısmına karışmam” diyor. Bu şekilde üniversitelerin önü bir nevi kapanmış oluyor. Askeri eğitimle birlikte tıp eğitiminin de verilmesi amaçlandığı için sorunlar büyüyor.

8- Daha önce 30’a yakın asker hastanesi bulunurken şimdi tamamı Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet veriyor. Askerlik hizmeti için yılda en fazla 15 asteğmen hekim geliyor. Yaşanan sorunların bertaraf edilebilmesi için 5-6 hastanenin Milli Savunma Bakanlığı kontrolüne geçmesi, Sağlık Bakanlığı ve MSB’nin hibrit modelle bu hastaneleri yönetmesi üzerinde çalışılıyor.

9- Marmaris, Gölcük, Eskişehir, Şırnak, Yüksekova ve Diyarbakır hastaneleri üzerinde duruluyor. Diyarbakır’da halihazırda müstakil hazır binalar bulunuyor. Yani askere hizmet verecek, sirkülasyonu sağlayacak alt yapı var. Buralarda Sağlık Bakanlığı ile birlikte hastaneleri işletmek mümkün…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*